Kanser hücresi kadar hızlı yaygınlaşan bilgisayar virüsleri, bilgisayarda en sık rastlanan rahatsızlıklar
*Bilgisayar donanımının niteliği ne olursa olsun bir süre sonra sistemde durmaların başlaması, bazı sorunların çıkması normal olarak kabul ediliyor.
Bilgisayarlar önce iş yerlerimize girdi, ardından da evlerimize… Önceleri bir ürküntü duysak da onlara karşı, artık alıştık varlıklarına. Yaşamlarımıza getirdikleri kolaylıkları farkettikçe daha da bir titrer olduk üzerlerine. Ancak sevgili bilgisayarlarımıza ne kadar özen gösterirsek gösterelim, zaman zaman bozulmalarına, başka bir deyişle hastalanmalarına pek engel olamıyoruz. “Ekranımda görüntü yok”, “Yazıcım basmıyor”, “Bilgisayarım açılmıyor”, “İmdat, virüs var”, “Türkçe çıkış alamıyorum”, “Görüntüm dalgalanıyor”, “Lotus dosyaları kaybolmuş” gibi sorunlara sık sık karşılaşıyoruz. İşte bu sorunların çözümü için en iyi yol, bir bilene danışmak. Geçen yıl kurulan “Bilgisayar Hastanesi” bu bilenlerin başında geliyor.
Monitör, klavye, güç kaynağı, kablo-konnektör, hard- disk arızaları, uyum problemleri, printer kazaları, kullanıcı hataları, elektronik ve mekanik aksamda oluşan bozulma ve yıpranmalar, kanser hücresi kadar hızlı yaygınlaşan bilgisayar virüsleri, bilgisayarlarda en sık rastlanan rahatsızlıklar. Bilgisayar Hastanesi de işte bu rahatsızlıkları gideriyor.
Bilgisayar Hastanesi Genel Müdürü Ercan Akbay, Türkiye’nin bilgisayarlara servis hizmeti veren firmalara duyduğu ihtiyaç nedeniyle Bilgisayar Hastanesi’ni kurduklarını belirtiyor ve sektörün gelişimini özetliyor. “Türkiye’ye 1960’lı yılların başında giren ilk bilgisayarlardan bugüne, çeşitli değişiklikler yaşandı. Önceleri çok uluslu şirketlerin pahalı ve büyük boy bilgisayarı, kişisel bilgisayarların ortaya çıktığı 80’li yılların başlarına kadar pazarın tamamına sahip oldular. Ve yalnızca çok büyük işletmeler ve kamu sektörü tarafından kullanılan cihazlar olarak kaldılar. Bu cihazlara üreticileri dışında herhangi bir müessesenin hizmet verebilmesi de mümkün olmadı. Ancak 80’li yıllarda tüm dünyada olduğu gibi bizde de büyük boy bilgisayarlardan kişisel bilgisayarlara doğru çok hızlı bir geçiş başladı. Yeni jenerasyon bilgisayarların 1986 yılından beri Türkiye’ye girişleri incelendiğinde 1992 sonuna kadar olan yedi yıllık süreçte toplam ithalatın 1 milyon olduğu görülüyor. Tabii buna başka yollarla giren bilgisayarlar dahil değil. Aynı süreçte, ithalat rakamı da 2 buçuk milyar doları buluyor.”
Ercan Akbay bu gelişmelerin daha da hızlanacağı görüşünde. Ancak kısa sürede yaşanan gelişmeler birkaç riski de beraberinde getiriyor. Akbay, “Bu risklerin başında donanım ile ilgili teknik bakımların yedek parça yolu ile yenilenmelerin gerektiği gibi yapılmayarak, cihazların ekonomik ömürlerinin kısalması geliyor. Bilgisayar sistemlerinin çeşitli nedenlerle arızalanması ve durması olağandır. Bilgisayar sistemlerinin durmaları sonucu ortaya çıkan, bilgi, zaman ve enerji kaybının giderek büyümesinin ülke ekonomisine verdiği zararların boyutunun büyüklüğü, bakım onarım ve diğer teknik servis desteğinin kalitesi ile doğrudan ilintili. Amerika’da yılda ortalama 9 kez duran bilgisayarların ülkemizde daha fazla sorun çıkardığı tahmin ediliyor. Diğer önemli faktör de bu cihazlara hizmet veren sektör firmalarının yapısı ve çalışma prensipleri. Tüm dünyada bilgisayar firmaları kendi içerisinde ihtisaslaşıp, gruplaşarak sonunda bir teknik servis ve bakım sektörü de oluşturulmuştur” diyor.
Bilgisayar Hastanesi’nin “Türkiye’deki teknik servislerin en iyisi biziz yönünde iddiası da var. Bunun nedenleri ise şöyle açıklanıyor. Her marka bilgisayara servis verebilecek 26 kişilik teknik personele, yedek parça ve donanıma sahipler. Türkiye’deki firmaların çoğunun belirli markalara hizmet verdiğini, bu nedenle her markaya hizmet verebilen Bilgisayar Hastanesi ile çalışmanın müşteriler için çok kolay olduğunu söylüyorlar. Gezici servislerinde test cihazları ve yedek parça bulunduruyorlar, gezici servislerin merkez ile haberleşmesiyle müşteriye çok kısa bir süre içinde ulaşıyorlar. Varolan gezici servislerine yenilerini eklemeyi, bu arada Bostancı, Ataköy gibi bölgelerde sabitleyebilecekleri servisler kurmayı da planlıyorlar.
Novell, Unıx ve Xenıx gibi çok kullanıcılı işletim sistemlerin kurulması ve bu sistemlere destek verilmesinde çok iddialılar. Çünkü teknik servis bünyesinde bu konular için ayrı ayrı gruplar oluşturmuşlar.
Çalışma Şekli
Bilgisayar Hastanesi’nin iki çalışma şekli var. Bunlardan biri bakım sözleşmeleri, 1 yıllık sözleşme kapsamında, anlaşma yaptıkları şirketin tüm servis ihtiyaçları karşılanıyor. Her hangi bir arızaya 24 saat içinde müdahale ediliyorve arıza gideriliyor. Diğer çalışma şekli ise çağrı servisi olarak adlandırılıyor. Bilgisayar Hastanesi’ni arayan herkese teknik servis olanakları sunuluyor.
Teknik servis hizmetine karşılık, müşteri yerinde ilk saat için 50, ilave her saat için 40 dolar, hastane laboratuarlarında ise ilk saat için 40, sonraki her saat için ise 30 dolar alınıyor.